Historie

verschillende generaties

Familie historie

Op 1 september 1922 opende Henk van Zwam in de Tolhuisstraat zijn kapsalon. Zijn vader Piet had een kapperszaak in Druten, maar Hen, zoals iedereen hem noemde, wilde de zaak daar niet overnemen omdat hij liever in de stad ging werken. Het kappersvak zat blijkbaar in de genen van de familie want tien van zijn twaalf kinderen werden kapper/kapster.

Kappersvakscholen bestonden in die jaren nog niet. Henk van Zwam had een privéschool in zijn zaak. Heel wat kappers hebben bij hem het vak geleerd. In die tijd waren er in Tiel al zo'n vijfentwintig. De bekendste was W.A. van Krieken in de Weerstraat. Hier kwam voornamelijk de elite van de stad terwijl de gewone burger naar de andere kappers ging. Daar was het doorgaans heel wat gezelliger.

Na het overlijden van Henk in 1957 leidde zoon Evert de zaak. In 1973 verhuisde hij naar de huidige locatie aan het Hoogeinde, waar in 1988 op zijn beurt zoon Henry het bedrijf overnam. Inmiddels werkt Henry's dochter Samantha ook in de zaak.

Werkwijze vroeger

'Toen mijn opa negentig jaar geleden begon waren de kapsalons voor mannen en vrouwen gescheiden, want samen kon in die tijd niet. Hij loste dit op door een soort gordijn als afscheiding in de zaak te spannen. Mijn oma, die ook kapster was, deed het haar van de vrouwen en opa dat van de mannen. Dit gescheiden knippen duurde tot omstreeks 1965. In de dameskapsalon stonden tot ongeveer 1960 zelfs schotten tussen de stoelen. De klanten wilden niet dat anderen zouden weten wat er met hun haar gebeurde. Een kleurspoeling bijvoorbeeld was in die tijd "not done". Vrouwen die dit wensten kwamen in een soort tent te zitten zodat niemand iets kon zien. Uiteraard wist iedereen dat het om een kleurspoeling ging, maar toch!

Op zaterdag werd er niet geknipt. Dat was de dag dat de mannen zich lieten scheren. De vaste klanten hadden een eigen laatje met scheergerei, anderen moesten het doen met het mes van de kapper. Mijn vader had er een hekel aan. Nadat hij in 1957 de zaak overnam werd er niet meer geschoren.

Op woensdagmiddag was het kinderknippen. Tot twaalf jaar was dit goedkoper, maar eigenlijk zou dit duurder moeten zijn want het was veel meer werk aangezien de kinderen nooit stil zaten. Dit aparte kinderknippen stopte rond 1975.

Werkwijze heden

Tegenwoordig werk ik op afspraak. Mijn vader en opa deden dit niet. Maar ik moest wel. Een half uur voor openingstijd stonden de klanten al op de stoep. Ging ik daarom een half uur eerder open, dan stonden ze er ook weer een half uur van te voren. Dus nu begin ik maar om zeven uur 's ochtends.

Mijn huidige klantenkring is heel gemêleerd, van de gewone man tot de burgermeester'.

Op het visitekaartje van Van Zwam staat heel spitsvondig: 'Wij zijn net een haartje beter'.